• 2. travnja – Obilježena 100. obljetnica rođenja i 20. obljetnica smrti našega istaknutoga profesora, akademika Miroslava Karšulina.

Tom je prigodom urednica edicije Istaknuti profesori prof. dr. sc. Marija Kaštelan-Macan predstavila knjižicu posvećenu akademiku Karšulinu.


  • 20. listopada – Povodom Dana Fakulteta na 85. obljetnicu kemijsko-inženjerskoga studija predstavljena je knjiga i otvoren stalan postav izložbe Vizionari kemijsko-inženjerskoga studija autorice prof. dr. sc. Marije Kaštelan-Macan u zgradi na Marulićevu trgu 20

 

Autorica na otvorenju izložbe

O knjizi su govorili recenzenti, profesor emeritus Vladimir Muljević i dr. sc. Krunoslav Kovačević, a svečani ugođaj upotpunio je akademski zbor Vladimir Prelog pod ravnanjem Ive Juras. Knjiga i izložba obuhvaćaju živote i djela šesnaestorice utemeljitelja i istaknutih profesora našega studija. Izložbu je otvorila je ravnateljica Tehničkoga muzeja gospođa Božica Škulj.

Vjerujem da će posjetitelji uživajući u ljepoti starih instrumenta i dokumenata i maštovitosti laboratorijskog posuđa steći sliku o stasanju i razvoju kemijskoga inženjerstva u XX. stoljeću. Nadati se da će izložba biti instruktivna za mlađe generacije nastavnika i studente i potaknuti ih da slijede entuzijazam i vizionarstvo svojih prethodnika, ali i poticajna učenicima koji se tek moraju odlučiti za izbor studija.

Marija Kaštelan-Macan


Nastojanja Fakulteta da promiče svoje ime putem istaknutih pojedinaca koji će svojim primjerom djelovati na mlađe suradnike, rezultiralo je utemeljenjem nagrade Franjo Hanaman koja je 2004. godine dodijeljena prvi put.

Rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer i prof. dr. sc. Ljerka Duić [Izvor: Kem. Ind. 54 (1) 29–30 (2005)]

Nagradu je primila prof. dr. sc. Ljerka Duić za svoje svekoliko nastavno, znanstveno i javno djelovanje. U posebne joj se zasluge pripisuje utemeljenje današnjega Udruženja (nekada Zaklade) FKIT za stipendiranje izvrsnih studenata i vrlo uspješne organizacije obilježavanja 70. obljetnice studija, pri čemu je uspjela okupiti velik broj bivših studenata i potaknuti ih da pomognu fakultetu.