• 18. svibnja – Prof. dr. sc. Marin Hraste postaje redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je izborna skupština na kojoj su izabrani novi članovi Akademije u kategorijama članstva redoviti član, dopisni član i član suradnik. Prof. dr. sc. Marin Hraste izabran je natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Akademije (Razred za tehničke znanosti).


  • 12. – 13. listopada – U povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja hrvatskoga nobelovca Vladimira Preloga održan je dvodnevni znanstveno-stručni skup Vladimir Prelog i hrvatska kemija na kojemu su izlagali eminentni organski kemičari s hrvatskih sveučilišta i instituta te pozvani predavači s ETH (Zürich) i ICT (Prag).

Skup je održan u organizaciji Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i farmaceutske tvrtke Pliva d. o. o. iz Zagreba te Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, hrvatskog Sabora, Sveučilišta u Zagrebu i UNESCO-a. Obuhvaćao je 25 predavanja od kojih su uvodna predavanja kronološki obuhvaćala reminiscencije na rad Vladimira Preloga od njegovih početaka na Sveučilištu u Pragu do rada u našem Zavodu za organsku kemiju od 1935. do 1941. godine.

U stanci predavanja posjetitelji su imali priliku posjetiti i stalni postav izložbe Vizionari kemijsko-inženjerskoga studija na I. katu zgrade na Marulićevom trgu 20. Tamo se nalazi više fotografija V. Preloga, kao i njegova zbirka uzoraka iz područja heterocikličkih spojeva, kinuklidina, koja su minuciozno poredana i obilježena i još danas kemijski nepromijenjena. Te uzorke je Prelog često i kasnije koristio.