1999.

 • 20. listopada – Održana proslava povodom 80. Obljetnice Kemijsko-inženjerskoga studija

U zadnjoj godini prošloga stoljeća Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu nizom je manifestacija obilježio 80. obljetnicu svog utemeljenja. Središnja proslava održana je na Dan Fakulteta u Hrvatskom narodnom kazalištu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Bila je to prigoda da se prisjetimo na protekla desetljeća razvoja Fakulteta, njegove uloge i važnosti te svih velikih prethodnika koji su u stalnom stvaralačkom nemiru, poticani duhom i tehnološkim napretkom znali prepoznati važnost struke te organizirati i prilagoditi rad najvišim zahtjevima obrazovanja, prethodnike koji su sebe i sve svoje radne sposobnosti nesebično ugradili u temelje Fakulteta.

Preuzeti nasljeđe, koje su gradili toliki cijenjeni znanstvenici velika je čast, ali i obveza, pa je obljetnica shvaćena kao trenutak u kajem se sabiru sjećanja na prošlost, povlače paralele i vrednuju postignuća, ali se promišljaju i temelji za buduće djelovanje.


 • 80. obljetnica Zavoda za analitičku kemiju

Obljetnica je obilježena prigodnom svečanošću u Velikoj predavaonici FKIT-a na Marulićevu trgu 20, a o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Zavoda govorile su prof. dr. sc. Stanka Zrnčević, dekanica Fakulteta, prof. dr. sc. Štefica Cerjan-Stefanović, predstojnica Zavoda i prof. dr. sc. Marija Kaštelan-Macan, urednica zavodske monografije koja je tom prilikom i predstavljena.


1998.

 • Prof. dr. sc. Branko Kunst dobio državnu nagradu za životno djelo za cjelokupni znanstveno-istraživački rad u području tehničkih znanosti, posebice separacijskih procesa te desalinacije i obrade voda.

 • 17. lipnja – Održan memorijalni skup povodom 10. obljetnice smrti prof. Vjere Marjanović-Krajovan (1898. – 1988.) i prof. Marice Gykette-Ogrizek (1911. – 1988.)

Bivši studenti, kolege i štovatelj uspomene na dugogodišnje profesorice analitičke kemije na našem Fakultetu okupili su se u lijepom broju u Velikoj predavaonici Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Skup je završio ugodnim druženjem u novouređenom prostoru Zavoda za analitičku kemiju našeg Fakulteta, gdje su uz čašicu razgovora organizatori pohvaljeni za lijepu provedbu zamisli o prisjećanju na naše bivše profesore koji su dali dignitet studiju i naučili nas temeljnim vrednotama sveučilišnog rada. Tom prigodom, posljednji puta na Fakultetu pridružio se i naš dragi profesor Ivan Filipović, koji nas je nedugo zatim zauvijek napustio.


1996.

 • 26. – 27. veljače – održan I. Susret mladih kemijskih inženjera

Ideju za pokretanjem Susreta dala je prof. dr. sc. Đurđa Vasić-Rački uz podršku prof. dr sc. Marina Hraste s FKIT-a, Želimira Kurtanjeka s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Slavena Božića iz Plive i Marijana Pejčića iz INA Naftaplina. Upravni odbor HDKI na tu je inicijativu pokrenuo novi skup u prostorima Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS), a predsjednica i članovi prvog znanstveno-organizacijskog odbora bili su inicijatori skupa.

Skup je djelovao u pet sekcija (Mehanički, toplinski i separacijski procesi, Reakcijsko inženjerstvo, Biokemijsko inženjerstvo, Analiza, sinteza i vođenje procesa i Ekoinženjerstvo) i okupio je 65 sudionika.

1994.

 • Prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer izabrana za prorektoricu za znanost i poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu (1994. – 1998.)

Tu dužnost je obnašala i u drugom mandatu od 1998. do 2002. godine.


 • Prof. dr. sc. Rikard Podhorski dobitnik nagrade Fran Bošnjaković Sveučilišta u Zagrebu.

To je ujedno i prva godina dodjele nagrade pojedincima u Hrvatskoj i inozemstvu za znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja, posebice odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

1993.

 • 23. lipnjaLikovna sekcija AMACIZ-a započela s radom

Prvi voditelj Sekcije bio je Mihael Tkalčec, a akademski slikar Aleksander Forenbacher podučavao je članove slikanju. Svoje radove članovi sekcije izlažu na skupnim i samostalnim izložbama u Galeriji AMACIZ, u drugim galerijama i knjižnicama u Zagrebu i drugim gradovima, a sudjeluju u radu likovnih kolonija u Zagrebu, diljem Hrvatske, kao i međunarodnih likovnih kolonija.

1992.

 • 24. siječnja – Temeljem potpisanog Ugovora s Ministarstvom znanosti, Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije dan je na korištenje dio prostora u zgradi na Marulićevu trgu 19 koji se sastoji od svih prostorija u prizemlju i podrumu zgrade. Dekanat, tajništvo, referada i prateće službe uselili su u novi prostor u listopadu 1992.

 • U travnju izdan prvi broj Glasnika Društva diplomiranih inženjera i prijatelja kemijsko tehnološkog studija

Prvih 28 brojeva uređivali su pozvani urednici iz gospodarstva, znanstvenih i nastavnih organizacija.


10. svibnja – Na prvom zajedničkom izletu pokraj planinarskog doma Grafičar na Sljemenu osnovana Planinarsko-izletnička sekcija AMACIZ-a

U nazočnosti 45 članova Društva, za voditelje Sekcije i organizacije izleta izabrani su Emir Hodžić i Mladen Brajdić.


1991.

 • Fakultet Rješenjem Ministarstva znanosti, tehnologije i informatike od 16. studenog djeluje pod nazivom Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT)

 


 • Prof. dr. sc. Marija Kaštelan Macan izabrana za prvu dekanicu Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije

 • Osnovan Akademski zbor Vladimir Prelog, kao prva sekcija AMACIZ-a

Od početka, sve do 2004. godine, nosio je ime Chemicae ingeniariae alumni, a od tada nosi današnje ime Vladimir Prelog. Ideju o osnivanju zbora dala je i ostvarila prof. Marija Kaštelan-Macan, tadašnja dekanica FKIT-a, članica AMACIZ-a i dugogodišnja altistica. Prvi dirigent zbora (1991. – 1995.) bio je prof. Vinko Glasnović.


 

1990.

 • 13. veljače osnovan AMACIZ na Susretu generacija, održanom povodom 70. obljetnice Kemijsko-inženjerskoga studija na Sveučilištu u Zagrebu

Na kraju Susreta održana je osnivačka skupština AMACIZ-a, prvog alumni-društva na Sveučilištu u Zagrebu kojoj je nazočilo preko 400 sudionika. Usvojen je naziv Društva koji na latinskom glasi: Almae Matris Alumni Chemicae Ingeniariae Zagrabiensis. Izabran je i prvi Upravni odbor: Branko Kunst, predsjednik te Kruno Kovačević, Ljerka Duić, Štefica Cerjan-Stefanović, Marin Hraste, Nada Markovčić, Radivoje Vuković i Ivan Butula, članovi.