• 26. listopada – Obilježena 90. godišnjica osnutka Zavoda za organsku kemiju

Na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Velikoj predavaonici na Marulićevu trgu 20 svečano je obilježena 90. godišnjica osnutka Zavoda za organsku kemiju, prigodom čega je predstavljena i prva zavodska monografija urednica prof. dr. sc. Irene Škorić i prof. dr. sc. Marijane Hranjec.

Prof. dr. sc. Irena Škorić (foto: Z. Maček)

Sama proslava započela je prigodnim riječima zavodske predstojnice Irene Škorić koja je zahvalila svim prisutnima, kao i onima koji su doprinijeli organizaciji proslave i uređivanju knjige te je naglasila da svi bivši i sadašnji članovi Zavoda trebaju nastojati očuvati ugled, slavu i tradiciju svoga velikog učitelja, nobelovca Vladimira Preloga. Dekan prof. dr. sc. Stanislav Kurajica, u svom kratkom govoru istaknuo je važnost nastavnog i znanstvenog rada Zavoda za organsku kemiju, naglasivši veliku znanstvenu produkciju i odgoj niza diplomiranih inženjera, magistara i doktora znanosti koji su danas zaposleni u najvažnijim institutima, kemijskim i farmaceutskim tvrtkama širom Hrvatske i svijeta.

Predsjednik Hrvatskog kemijskog društva, prof. Vitomir Šunjić, čestitao je obljetnicu svim sadašnjim i bivšim članovima Zavoda te predstojnici uručio zahvalnicu Zavodu za organsku kemiju za dugogodišnju uspješnu suradnju, povodom 90. obljetnice njegovog osnivanja. Pritom je istakao da su predsjednici HKD mahom bili nekadašnji studenti našeg Fakulteta. Potom je prof. Marijana Hranjec ukratko predstavila knjigu te zahvalila svima koji su odvojili slobodno vrijeme i sudjelovali u prikupljanju podataka, uređivanju knjige ili osmišljavanju samog tijeka proslave. Knjiga je dala cjeloviti pregled razvoja Zavoda i posvjedočila da njegovi članovi dostojno slijede Prelogovu tradiciju.