• 13. ožujka – S radom započeo Laboratorij za elektronsku mikroskopiju

Po površini mali, ali po vrijednosti opreme vjerojatno jedan od vrijednijih laboratorija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Laboratorij je započeo s radom kad je u njemu dovršena instalacija pretražnog elektronskog mikroskopa Tescan Vega III.

Foto: Z. Katančić

Time je napokon upotpunjen instrumentalni manjak kojeg su godinama osjećali istraživači s našeg Fakulteta. Instrument je nabavljen vlastitim sredstvima Fakulteta, na inicijativu i zahvaljujući trudu tadašnjeg dekana, Stanislava Kurajice.


  • 3. svibnja – Utemeljena nagrada Vjera Marjanović-Krajovan

Radi poticanja studenata na upis i završetak diplomskih studija Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, s tvrtkom Končar utemeljena je nagrada Vjera Marjanović-Krajovan.

Prof. Car i prof. Kurajica potpisuju dogovor o nagradi Vjera Marjanović-Krajovan (foto: Marina Mladić)

Na jednodnevnom skupu Aktivnosti u području naprednih materijala i nanotehnologija, u organizaciji i prostorijama Instituta Končar, prof. Stjepan Car u ime Instituta te prof. Stanislav Kurajica u ime FKIT-a potpisali su dogovor o utemeljenju nagrade koja će se dodjeljivati studentici/studentu koji je u prethodnoj akademskoj godini diplomirao na diplomskom studiju FKIT-a s pohvalom Summa cum laude kao najbolji student sva četiri studija FKIT-a.
Prva dobitnica nagrade bila je studentica Tamara Hruška koja je diplomirala na studiju Kemija i inženjerstvo materijala s prosjekom 5.0, a nagrada joj je dodijeljena povodom Dana Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Nagradu je uručila Darija Nogić, dipl. iur., predstavnica Končar – Instituta za elektrotehniku.


  • 23. listopada – Održan prvi Sajam ideja u sklopu obilježavanja 94. godišnjice FKIT-a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Udrugom inovatora Hrvatske

Taj stručno-znanstveni skup organiziran je radi intenzivnijeg povezivanja znanstvene istraživačke zajednice s gospodarstvenicima, odnosno industrijom i poduzetnicima. Sajam je zamišljen kao burza ideja, znanstvenika, struke i studenata, koja bi trebala potaknuti i osnažiti njihovu buduću suradnju. Na Sajmu je bilo 139 sudionika s 36 postera. Od toga je 70 bilo djelatnika fakulteta, 14 studenata, 37 gospodarstvenika (27 predstavnika tvrtki i mali poduzetnici) te 18 predstavnika javnih institucija.

Foto: Z. Katančić